Voedsel-en Voederveiligheid VVAK wordt TopCrop

Per 26 augustus 2024 veranderd de naam van VVAK naar TopCrop.
Veilig voedsel, duurzaam geteeld met een minimale impact op het milieu. Dat is waar
TopCrop (voorheen VVAK) voor staat. De nieuwe naam, huisstijl en eigen website
dragen bij aan de internationale uitstraling en hoge duurzaamheidsstandaard. Om de
onafhankelijke positionering te waarborgen, is het beheer van het certificeringsschema ondergebracht in de Stichting TopCrop.
Met TopCrop is het voormalige VVAK (Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw), dat in 2005 werd gelanceerd, in een nieuw jasje gestoken. Het certificeringsschema zorgt ervoor dat voedsel- en voederveiligheid zijn geborgd, wat van groot belang is in de
akkerbouwketens. Alle ketenpartijen uit de sectoren uitgangsmateriaal, teelt, handel,
verwerking en loonwerk werken hiervoor nauw samen. Binnen de nieuwe Stichting TopCrop hebben zij zitting in het College van Deskundigen (CvD), het adviesorgaan van het bestuur. De oprichting van de stichting draagt bij aan een meer onafhankelijke positie van het certificeringsschema. TopCrop biedt zo de mogelijkheid om de certificering breder te positioneren en met name internationaal een betere aansluiting te realiseren. Telers die TopCrop gecertificeerd zijn voldoen aan velerlei voorschriften; dat is de kern van certificering. Daarnaast weten afnemers dankzij het TopCrop-certificaat dat producten volgens de hoogste duurzaamheidsstandaard geteeld worden.
Duurzaamheidsniveau goud
Afnemers kunnen erop vertrouwen dat de producten van gecertificeerde akkerbouwers
voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen voor de primaire productie volgens het
Sustainable Agricultural Initiative (SAI) Platform. TopCrop is gelijkwaardig aan het Farm Sustainability Assesment (FSA) 3.0, de internationale standaard voor duurzaamheid, op het niveau goud.  De borging van duurzaamheid is  belangrijk. Afnemers moeten hierover rapporteren. Met TopCrop weten zij dat producten volgens de hoogste standaard geteeld worden. Van aardappelen tot suikerbieten en van veldbonen tot cichorei. Die uniformering in de akkerbouw is heel waardevol.”

Het certificeringssysteem bestaat uit twee documenten: (1) het handboek, en (2) de telershandleiding.

Certificaten automatisch omgezet
Zo’n 7.000 akkerbouwers zijn gecertificeerd onder TopCrop. Voor hen verandert er op dit moment niets. Bestaande VVAK-certificaten blijven geldig en worden automatisch omgezet naar TopCrop. Het certificeringsschema is inhoudelijk niet gewijzigd. Informatie voor deelnemers wordt gestructureerd aangeboden op de nieuwe website TopCrop.nl. De benodigde documenten zijn waar mogelijk vereenvoudigd. De website wordt op termijn uitgebreid met een zoekregister, waarin opgezocht kan worden of een bedrijf een geldig TopCrop-certificaat heeft.

Over Stichting TopCrop

Het certificeringsschema TopCrop wordt beheerd door Stichting TopCrop. Daarmee zijn de onafhankelijkheid en deskundigheid geborgd. De stichting kent een bestuur, dat de stichting aanstuurt, en een College van Deskundigen (CvD) met partijen uit de sector.
Vakspecialisten uit de sectoren uitgangsmateriaal, teelt, handel, verwerking en loonwerk hebben zitting in dit college en adviseren het bestuur over technisch inhoudelijke onderwerpen. BO Akkerbouw voert de werkzaamheden voor de stichting uit. Het aanmelden, controleren en certificeren van telers verloopt via certificerende instellingen.

Download hier alle TopCrop documenten:

VVC of VVAK?

Indien u reeds één of meerdere VVC’s hebt, dan kunt u deze via uw Controlerende Instantie (CI) laten omzetten in VVAK. Indien u nog geen VVC hebt, dan kunt u bij onderstaande CI’s informatie opvragen en/of u aanmelden. Het is raadzaam om bij meerdere CI’s offerte’s aan te vragen. De volgende CI’s zijn erkend door het Akkerbouw Certificeringsoverleg én hebben aangegeven bereid te zijn om ondernemers te inspecteren op de eisen van het VVAK:

  1. Vinçotte ISACert Nederland BVMw. J. Willemsen, Obrechtstraat 28E, 8031 AZ Zwolle, 088-6252476.
  2. SGS Nederland BVDhr. M. Swaans, Postbus 200, 3200 AE Spijkenisse, 088-2143294.
  3. Control Union Certifications BVMw. L. Scholten van Loenen, Postbus 161, 8000 AD Zwolle, 038-4260100.

Opslag op Nota

Om de kosten van het Akkerbouw Certificeringsoverleg (o.a. beheer van het VVAK) te financieren brengen de CI’s jaarlijks een bedrag van € 2,50 (tarief 2020) per VVAK-gewasmodule of gewascertificaat in rekening. De CI’s maken dit bedrag zichtbaar als een opslag op hun nota en dragen dit bedrag af aan de BO Akkerbouw.

Bron: Brancheorganisatie Akkerbouw

    Choose your language