Hightech meets Telers: Slimme Onkruidbestrijding in de Land- en Tuinbouw

18 september 2019 by sticht in Nieuwsbericht

Hightech meets telers

Hightech meets Telers: Slimme Onkruidbestrijding in de Land- en Tuinbouw

Het wegvallen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw leidt de komende jaren tot grote uitdagingen, voornamelijk bij het vinden van alternatieve beschermingsmethoden en -middelen.  ZLTO organiseerde op 28 augustus een bijeenkomst waarin partijen bijeen werden gebracht om slimme oplossingen voor onkruidbestrijding in de land- en tuinbouw te ontwikkelen.

Vijftig vertegenwoordigers uit de hightech en land- en tuinbouw bogen zich tijdens een eerste bijeenkomst over dit thema. Er zijn vier cases van ondernemers ingebracht waarmee partijen komende tijd verder aan de slag gaan voor toepasbare oplossinge

Achtergrond van het probleem

Met name onkruidbestrijding in conserventeelt en vollegrondsgroenten (land- en tuinbouw) zal aandacht vragen vanwege de problemen die ontstaan door onkruid. Hierbij gaat daarbij niet alleen om productieverlies, maar ook om voedselveiligheidsaspecten. Denk daarbij aan graanopslag die allergenen probleem met zich meebrengen, toxische onkruiden als nachtschade en doornappel die steeds moeilijker te bestrijden zijn en de aardappelopslag die een gezond bouwplan tegenwerkt.

Daarnaast is het handmatig wieden ook een steeds groter probleem aan het worden. Niet alleen als kostenpost, maar vooral ook omdat er steeds minder makkelijk arbeidskrachten beschikbaar zijn. Kortom problemen die oplossingen vragen. Het robotiseren van de handelingen kan een oplossing zijn. Het is dan ook wenselijk technieken te ontwikkelen/verbeteren zodat zij op grote schaal efficiënt ingezet kunnen worden, daarbij is capaciteit en effectiviteit een vereiste.

Kansen creëer je niet door het wiel opnieuw uit te vinden maar door de juiste partijen en ontwikkelingen bij elkaar te brengen. Daar zet ZLTO zich in samenwerking met REWIN West-Brabant, FME en BOM voor in.

    Choose your language