Actualiteiten in teeltland

31 oktober 2022 by sticht in Blog

Actualiteiten in teeltland

Actualiteiten in teeltland

Even een resumé: Piet van der Burgt geboren en getogen op de boerderij in De Rips, die we nu samen als VOF runnen met vrouw en 2 dochters [en sinds gisteren 02-05] is ons eerste kleinkind deel van de familie geworden.

We bewerken samen met de schoonzonen zo’n 200 ha. Teelten zijn aardappelen, suikerbieten ,uien, gazonzoden en voor Telersvereniging De Schakel verschillende peen soorten, vaak voor de vers markt, omdat ons bedrijf Planet Proof gecertificeerd is. We telen verder ook altijd in wisselende oppervlakte korte teelten spinazie of zomer boerenkool gevolgd door bonen maar dit vooral voor de bodem gezondheid.

Echter dit jaar hebben we deze teelten omgezet naar brouwgerst waar we na afloop tagetes zaaien om zo weer verder te kunnen met de duurdere teelten. Dat we hopelijk tijdelijk afscheid nemen, word gevoed door de lage prijzen van de aangeboden contracten. Er is gewoon geen rendement meer uit te halen zeker niet zoals de laatste jaren met die enorme beregening inspanningen. Dit gaat ook aan m’n hart zeker als voorzitter van T.V. De Schakel dat we de laatste jaren altijd een lagere prijs moeten accepteren voor de geweldig mooie teelten.

De eisen die gesteld worden voor voedsel veiligheid, waar overigens geen discussie over mag ontstaan, deze moeten gewoon goed zijn. Eisen over verontreiniging (takjes, plastic, etc.) waar we als teler vaak geen vat op hebben, eisen aan MRL, normering nitraat en zo kan ik nog wel doorgaan maken van deze teelten een keer een kantelpunt, voor dit (negatief) saldo teel ik niet meer.

De macht van de grootgrutters baart me wel zorgen, waarom kunnen wij niet weerleggen dat Nederland als conservenland geen teelten met de daarbij behorende verwerkers over houden. Jaarlijks zijn we als bestuur van T.V. De Schakel maanden aan het tellen met de daarbij horende prijzen en jaarlijks zakt het areaal en de prijs. Is werkelijk wat van veraf komt zoveel beter cq goedkoper? Ik twijfel na m’n verschillende verre rijzen of die voedselveiligheid niet rammelt. Een voorbeeld vanuit Zuid-Afrika waar we op een bedrijf bezoek even stiekem achter de grote muur keken in de gewasbescherming middelen opslag en nog DDT zagen staan. Een verontwaardigde stevige vrouw vertelde ons dat je daar zelfs mee kon vissen, je strooit het wat op het water en de vis komt boven!!

De teelt die de laatste 5 jaar bij ons meer en meer opgepakt wordt zijn de uien. Een gedeelte telen we via De Schakel voor Ryco Source en een gedeelte voor Wiskerke. De uien voor de schakel gaan bij ons zelf in kistenopslag en worden in kleine hoeveelheden uitgeleverd voor de Source snijderei van Gog in Deurne. Ondanks dat de uienteelt uitbreid zien we er samen met onze schoonzoon perspectief in, gaan we de opslag uitbreiden en de oogst zelf meer en meer oppakken.

Dit is in het kort m’n blog, hopelijk hebben jullie hierdoor een beeld gekregen van een mede bestuurder van TOG die met hart en ziel werkt aan gedragenheid voor de conserven productie met een bijpassende vergoeding voor onze inzet daarvoor.

Gegroet,

PJ van der Burgt

    Choose your language