Compostactie

14 februari 2019 by sticht in Blog

Compostactie TOG

Compostactie

De grote aanbieders van compost , BVOR ( Branche Vereniging Organische Reststoffen) en de  V A ( Vereniging van Afval verwerkers) zijn op zijn zachtst gezegd niet meedenkend als het gaat over kwaliteit verbetering van de door hun aangeboden compost.

Compost wordt onder andere ingezet als bodem verbeteraar, maar het is maar helemaal de vraag of onze bodem van compost wel beter wordt.

Vanuit de agrarische sector is al enkele jaren de roep om bij compost het aandeel vreemde bestanddelen ( meestal glas en stenen) terug te dringen, immers niet zelden zie je bij compost hopen die klaarliggen om over het land verspreid te worden, de glasdeeltjes van verre al glinsteren en je vraagt je dan ook af of dit wel kan op grond waar voedsel verbouwd gaat worden.

De genoemde verwerkers schermen met het “keurmerk” en stellen dat alle door hen aangeboden compost voldoet aan het keurcompost merk, overigens een keurmerk dat zij zelf ingesteld hebben en zelf beheren,  de welbekende slager die zijn eigen vlees keurt.

Herhaalde oproepen vanuit o.a. VIGEF ( groente verwerkers) en VAVI ( aardappel verwerkers) aan genoemde organisaties zijn aan dovemans oren gericht,  en hoewel er bij de BVOR een lichte drang tot bewegen te bespeuren valt, houdt de VA niet van meedenken, laat staan bewegen.

In hoeverre de verontreiniging bij compost alleen betrekking heeft op mechanische delen ( glas stenen ed) is niet helemaal duidelijk, afval verwerkers geven aan dat luiers en incontinentie materiaal niet in de aangeboden compost zitten ,  openheid en meedenken is bij beide verwerkers immers “de ver van mijn bed show”.

Tijd voor actie dus, tijd om compost klasse 3 niet meer toe te staan op percelen waar onze overheerlijke en gezonde groenten geteeld worden.

Hopelijk krijgen we dan beweging in het compost verbeter traject.

Namens TOG,

L. Heijnen

Dokter L. Heijnen

    Choose your language